Blinden die gezichten herkennen en teksten kunnen lezen. Het lijkt sciencefiction, maar het is al mogelijk door de komst van een dure ‘voorleesbril’.
Maaike Bennink zit op een terras in Amsterdam. Ze pakt de menukaart en begint te lezen. Verse tonijn 18 euro, fruitsalade 4,95. Alleen haar ingeklapte rood-witte stok op tafel verklapt dat hier iets unieks gaande is. Bennink ziet namelijk nog maar 2 procent – in haar geval vage schimmen en primaire kleuren.
Bennink (39) krijgt hulp van de OrCam, een apparaatje dat sinds kort op de Nederlandse markt is. Op de zijkant van haar bril zit een minicamera, die in verbinding staat met een computer in haar broekzak en reageert op haar wijsvinger. Alle teksten waar zij naar wijst, worden omgezet in spraak en ingefluisterd via een oordopje. Informatie bij de bushalte over vertraagde bussen, een tijdschrift, briefgeld, post: het werkt allemaal. Tenminste, als je goed wijst, en dat is voor een blinde nog best ingewikkeld, weet Bennink. Op de gok houdt ze haar wijsvinger voor de menu-kaart, waarna de leesbril ergens bij de bitterballen begint met zijn opsomming.
Wanneer ze de OrCam de opdracht geeft een overzichtsfoto te maken, begint het alsnog bij regel één. Ook waarschuwt het apparaatje wanneer ze de menu-kaart per ongeluk op z’n kop houdt.
Lees hier het volledige artikel.