Hoe Nederland antibioticaresistentie onder controle kan houden
Antibioticaresistentie bedreigt wereldwijd de gezondheid van miljoenen mensen. Niet voor niets is er in november elk jaar een internationale Antibiotic Awareness Week. Nederland staat er internationaal gezien goed voor. Wat is er nodig om dat zo te houden?
Mediator vroeg het hoogleraren en arts-microbiologen Marc Bonten en Constance Schultsz.
Als een antibioticum vaak wordt gebruikt, kunnen bacteriën er resistent (ongevoelig) voor worden. Het is dan moeilijker een bacteriële infectie te bestrijden. Antibioticaresistentie is in Nederland onder controle, maar permanente waakzaamheid is geboden. Dat stellen Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit Utrecht, en Constance Schultsz, hoogleraar global health aan Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam.
Bonten: ‘De gevolgen van antibioticaresistentie voor de behandeling van patiënten in Nederland zijn beperkt.’ Begin dit jaar presenteerde een promovendus van hem, Wouter Rottier, zijn proefschrift. De conclusie daarvan: antibioticaresistentie leidt in Nederland niet tot extra sterfte. Goed nieuws waar Schultsz – evenals de promovendus zelf – wel een kanttekening bij plaatst. ‘Het onderzoek richtte zich op de gemiddelde sterfte in Nederland. Maar hoe zijn de uitkomsten als je focust op kwetsbare subgroepen patiënten, zoals die op een intensive care? ’
Lees hier het volledige artikel.