We weten steeds beter welk medicijn past bij onze aandoening, de pijplijn van de farmaceutische industrie zit vol met personalised medicine. Ook ontstaan steeds meer algoritmes voor een dosis op maat. De 3D-printer is bij uitstek geschikt om pillen op maat te printen. Maar waar blijft die geprinte pil?
In Nederland kunnen we nog geen 3D-geprinte pillen kopen bij de apotheek, maar in Amerika verscheen de eerste geprinte pil in maart op de markt. De pil ‘Spritam’ van fabrikant Aprecia bevat het anti-epilepticum levetiracetam. Volgens het bedrijf zijn de geprinte pillen prettiger in te nemen dan de standaard pillen, doordat ze supersnel uit elkaar vallen met een klein beetje water, zoals te zien is in dit Youtube filmpje. Vooral voor wie hele grammen van het anti-epilepticum moet innemen is dat fijn, maar persoonlijk zijn de Spritam pillen niet. Ze komen nog steeds in een standaard hoeveelheid van 250 mg, of een veelvoud daarvan. Een kinderdosering, die vaak lager is dan 250 mg, is dus nog niet op de markt. Jammer, want juist voor kinderen kan het een goede oplossing zijn voor het gedoe met drankjes.
De 3D-printer wordt in de geneeskunde volop uitgeprobeerd. Er lopen mensen rond met kunststof botfragmenten in hun lichaam, op maat gemaakt door de 3D-printer. De Universiteit Utrecht werkt aan bioprinting, waarbij de ‘inkt’ voor de printer bestaat uit levende cellen. Vergeleken met deze ontwikkelingen lijkt een 3D-geprinte pil een stuk eenvoudiger. Maar net als bij de geprinte prothesen zit de moeilijkheid in de printstof. Die moet veilig zijn voor de mens en een degelijk product opleveren. Dat is niet makkelijk, maar er wordt hard aan gewerkt.
Lees hier het volledige artikel.