Traditiegetrouw heeft de redactie van Science een top tien samengesteld van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van het afgelopen jaar. Aan kop staat het bezoek aan een komeet, maar in de ranglijst treffen we – ook als altijd – enkele biomedische doorbraken.
Dat in experimenteel onderzoek bepaalde componenten uit het bloed van jonge muizen na injectie bij oude muizen een verjonging van zowel het spierweefsel als het brein teweeg bleken te brengen, grenst aan het ongelooflijke. Ook injectie met ‘jong’ bloedplasma bleek een dergelijke uitwerking te hebben: het ruimtelijk geheugen van bejaarde muizen verbeterde. Erg terughoudend is het onderzoek niet: de eerste klinische trial waarin 18 alzheimerpatiënten bloedplasma krijgen van jonge volwassenen is namelijk al van start gegaan, zo meldt Science.
Misschien wel net zo magisch klinken de experimenten waarin onderzoekers met behulp van ‘optogenetics’, dat wil zeggen met laserlicht, heel precies bepaalde neuronen aan- of uitzetten, waarna herinneringen verwijderd bleken of valse herinneringen bleken geconcipieerd in het muizenbrein, althans voor zover dat bij deze dieren valt na te gaan. Uiteraard zou dat eventueel op de lange termijn therapeutische gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld bij de behandeling van PTST. Veel slagen om de arm, want het is nog verre toekomstmuziek.
Lees hier het volledige artikel.