Biologische klok gebaat bij regelmatig eetpatroon

Voor je gezondheid maakt het niet alleen uit wat je eet, maar ook wanneer en hoe vaak. Onze biologische klok lijkt vooral gebaat bij een regelmatig eetpatroon, bestaande uit 2-3 maaltijden en niet te laat op de avond nog eten.

De huidige 24-uursmaatschappij maakt dat lastig, vooral voor mensen die in ploegendienst werken. Dat is de belangrijkste boodschap van het congres “Biologisch ritme en voeding”, dat Voeding Nederland organiseerde op 17 juni voor circa 50 deelnemers in Utrecht en circa 65 deelnemers online.

Meerdere biologische klokken
‘Mensen zijn dagdieren’, zo begon dr. Heidi Lammers (senior onderzoeker in Erasmus MC) haar presentatie over biologisch ritme en gezondheid. We hebben een interne biologische klok, ook wel circadiane klok genoemd, met een omlooptijd van ongeveer (circa) 24 uur (dies). Deze centrale klok in onze hersenen wordt dagelijks “gelijkgezet”. Blootstelling van bepaalde cellen in onze ogen (subset ganglioncellen) aan licht is voor deze synchronisatie het belangrijkste, aldus Lammers. Maar ook voeding en beweging spelen een rol.

Lees hier het volledige artikel.