Sommige leukemiepatiënten krijgen na hun behandeling een afstotingsreactie waaraan zij uiteindelijk kunnen overlijden. Menselijke stamcellen die de afweer onderdrukken zijn mogelijk te gebruiken als medicijn tegen deze ernstige complicatie. Het UMC Utrecht coördineert een grote studie naar de effectiviteit van dit middel bij kinderen en volwassenen. De eerste 7 patiënten zijn inmiddels behandeld.
Patiënten met leukemie ofwel bloedkanker krijgen vaak naast chemotherapie ook een stamceltransplantatie om weer gezonde bloedcellen aan te kunnen maken en de laatste restjes leukemiecellen te bestrijden. Soms ontstaat daarbij een ‘omgekeerde afstotingsreactie’ waarbij de cellen van de donor zich richten tegen de gezonde cellen van de patiënt. Bij deze zogenoemde graft-versus-hostziekte treden klachten op als jeuk en roodhuid van de huid en diarree en kunnen de longen en de lever beschadigd raken. Een deel van de patiënten zal uiteindelijk zelfs aan de gevolgen overlijden.
Ondersteunende behandeling
Tot nu toe krijgen patiënten met deze ziekte een medicijn dat de afweer onderdrukt, prednison, maar die therapie slaat niet bij iedereen aan. Eerder wetenschappelijk onderzoek gaf aanwijzingen dat een bepaald type stamcel, de mesenchymale stromale cel (MSC), de behandeling kan ondersteunen. In een gerandomiseerde placebogecontroleerde studie bij 200 patiënten wordt nu onder leiding van prof.dr. Jürgen Kuball, hoogleraar Hematologie, onderzocht of het toevoegen van deze stamcellen aan prednison inderdaad leidt tot een sneller herstel van patiënten die de ziekte net hebben ontwikkeld.
Lees hier het volledige artikel.