Bijnieruitputting: het stresssyndroom van de huidige maatschappij

Moe of uitgeput? Kan je de normale energie onmogelijk terug te krijgen, ongeacht wat je doet en hoeveel dokters je al bezocht hebt? Misschien heb je wel een probleem die dokters vaak over het hoofd zien: bijnieruitputting, een syndroom dat kan zorgen voor ernstige vermoeidheidsklachten.

Wat is bijnieruitputting?
Het betreft uitputting van onze stressklieren, de bijnieren. De bijnieren zijn twee kleine klieren boven onze nieren die het stresshormoon cortisol produceren. Bij Bijnieruitputting( medische term hypoadrenia en hypoadrenalisme) is het cortisol te laag. Cortisol speelt een belangrijke rol in ons lichaam en in veel processen, waaronder vertering van voedsel, het immuunsysteem en het slaap/waakritme. In de laatste vijftig jaar is bijnieruitputting één van de meest voorkomende, doch zelden gediagnosticeerde, aandoeningen geweest. Ondanks het feit dat deze aandoening in medische teksten uit de 19e eeuw voorkomt en zelfs een behandeling uit de jaren 30, zijn de meeste conventionele artsen zich er niet bewust van dat het probleem bestaat.

Taak bijnieren
De taak van je bijnieren is om je lichaam te helpen omgaan met stress en overleven. Het zijn in feite stressklieren. Het is hun werk om het lichaam in staat te stellen om te gaan met stress uit iedere mogelijke bron zoals letsel, ziekte tot werk- en relatieproblemen. Elk van de twee bijnieren zit als een piepkleine piramide, niet groter dan een walnoot en minder zwaar dan een druif, bovenop een nier. Vanaf deze centrale locatie beïnvloeden ze niet alleen het functioneren van ieder weefsel, orgaan en klier in het lichaam, maar hebben ze ook een belangrijke invloed op de manier waarop je denkt en hoe jij je voelt. De hormonen die de bijnieren uitscheiden beïnvloeden alle belangrijke fysiologische processen in je lichaam.

Lees hier het volledige artikel.