Bijna 30 procent van de psychiaters die nu in loondienst bij een ggz-instelling werken, overweegt dit geheel of gedeeltelijk als zelfstandige te gaan doen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Naar schatting van de NVvP en LAD werkt nu al zo’n 10 tot 15 procent van de psychiaters op dergelijke interimbasis.
De NVvP en LAD startten een onderzoek naar de mate waarin psychiaters het werken binnen een instelling nog aantrekkelijk vinden na ‘steeds meer signalen over toegenomen uitstroom en uitval, het hoge aantal vacatures en de toename van psychiaters die als zelfstandige worden ingehuurd’. Aan het onderzoek werkten 416 psychiaters en aiossen mee, van wie er 289 in loondienst werken en 45 als interimmer, zoals de verenigingen zelfstandig werkende psychiaters die worden ingehuurd door een instelling aanduiden.
De respondenten die het interimbestaan overwegen, vinden vooral het perspectief op meer vrijheid aantrekkelijk. Als tweede reden voor hun overweging noemen zij hogere inkomsten. Verder lonken vooral de hoop op lagere werkdruk, een interessanter takenpakket en het draaien van minder diensten in de avonden en weekenden.
Lees hier het volledige artikel.