Sporten is altijd gezond, toch? Nee, niet als het een obsessie wordt. Zo spreekt men van de aandoening bigorexia als mensen, in de meeste gevallen jonge mannen, dwangmatig en fanatiek werken aan hun spiermassa en conditie zonder ooit tevreden te zijn.
Bigorexia kan leiden tot ernstige fysieke en mentale problemen en het leven van mensen helemaal overhoop halen.
Wat is bigorexia?
Bigorexia, of spierdysmorfie, lijkt in verschillende opzichten op anorexia. Maar in plaats van gewicht te verliezen, willen mensen met deze aandoening vooral spieren kweken en er in het algemeen fit uitzien. In hun eigen ogen blijven ze er echter altijd te weinig spiermassa en te veel vet hebben, zodat ze hun lichaam steeds verder tot het uiterste drijven. Ze gaan extreem veel aan sport doen – meestal fitnesstraining – en maken dikwijls radicale voedingskeuzes, door bijvoorbeeld vooral eiwitrijke voeding te eten en extra supplementen te nemen. Sommigen nemen anabole steroïden om sneller spieren te ontwikkelen.
Oorzaak bigorexia
Volgens onderzoek komt bigorexia het meeste voor bij jonge mannen, zeker in het bodybuildersmilieu, en spelen er vele oorzaken mee. Soms ligt een trauma aan de basis, bijvoorbeeld pestervaringen. Mensen met bigorexia hebben dikwijls last van een laag zelfbeeld en sociale angsten. Ideaalbeelden gepromoot door de persoonlijke omgeving en (sociale) media kunnen een belangrijke rol spelen. Daarnaast denkt men dat een chemisch onevenwicht in de hersenen bepaalde problemen veroorzaakt. Ook zou het kunnen dat mensen verslaafd raken aan endorfine, een stof die het lichaam onder meer bij sporten aanmaakt en dat een geluksgevoel veroorzaakt.
Lees hier het volledige artikel.