Bezuinigingen op de zorg bekend: chronisch zieken betalen opnieuw de rekening

Het kabinet gaat hard bezuinigen op de zorg. Volgens mediaberichten wordt er 1 miljard bezuinigd op het Persoonsgebonden budget (Pgb). En ook in de tegemoetkomingen uit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) gaat het kabinet snijden. De CG-Raad waarschuwt dat deze bezuinigingen chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar treffen. Want ook in voorgaande jaren hebben ze al veel bezuinigingen over zich heen gehad. De rek is er nu uit.

De CG-Raad vindt het onrechtvaardig dat de rekening opnieuw bij chronisch zieken en gehandicapten wordt gelegd. Terwijl de overschrijdingen vooral door de ziekenhuiszorg en medisch specialisten worden veroorzaakt.

Stapeling van maatregelen
De overheid bezuinigt al een aantal jaren op allerlei voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten. Zo moeten ze steeds vaker eigen bijdragen betalen voor zorg en voorzieningen. Daar komen nu weer forse bezuinigingen op het Pgb bij. Die kunnen leiden tot overbelasting van mantelzorgers. Bovendien zullen sommige mensen niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Inkomensachteruitgang
Ook de mogelijke bezuinigingen op de jaarlijkse tegemoetkomingen (Wtcg) voor chronisch zieken en gehandicapten vindt de CG-Raad schokkend. Dit zal voor veel chronisch zieken een grote inkomensachteruitgang betekenen. Dit terwijl zij al enkele jaren veel meer koopkrachtverlies lijden dan de gemiddelde Nederlander en bovendien gemiddeld een veel lager inkomen hebben.

Steeds meer zelf betalen
Het kabinet Rutte stapelt slecht nieuws op slechts nieuws als het gaat om chronisch zieken en gehandicapten. Vorig week maakte het kabinet bekend dat het drastisch gaat bezuinigen op Wajong-uitkeringen en sociale werkplaatsen (Wsw). De nu aangekondigde bezuinigingen op de zorg zullen voor velen de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Ze kunnen minder aanspraak maken op zorg en voorzieningen, moeten steeds meer zelf gaan betalen, terwijl hun inkomen afneemt. Het risico bestaat, dat mensen met lage inkomens dan van zorg gaan afzien.

Verantwoordelijkheid
Dit kabinet wil dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leven. Maar door steeds opnieuw te bezuinigen op voorzieningen waar chronisch zieken en gehandicapten van afhankelijk zijn, nemen hun kansen om deel te nemen aan de maatschappij af. Want juist zij hebben die voorzieningen nodig om aan de maatschappij mee te kunnen doen.
Bron: CG-raad