Behouden mensen werkzaam in de thuiszorg hun baan nu wel of niet? En krijgt u de zorg waar u recht op heeft?
Bezuinigingen op de thuiszorg
In tijden van crisis moet ook de zorg eraan geloven: de regering bezuinigt zo’n 600 miljoen euro op de thuiszorg. Dat weegt zwaar op deze sector. Daarnaast worden veel taken gedecentraliseerd. Vanaf 1 januari 2015 worden de zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten, die toch vaak al meer bezuinigen dan het Rijk aangeeft.
Het gevolg is dat de thuiszorg wegbezuinigd dreigt te worden. Het afgelopen jaar hebben al ruim 26.700 mensen uit de zorg hun baan verloren… en daarbij komen ook nog de zogenaamde ‘onzichtbare ontslagen’: mensen met een tijdelijk of een nul-urencontract, wat nu niet meer verlengd wordt. Getuige ervan is het recente faillissement van Thebe Thuiszorg, waardoor niet alleen een flink aantal banen verdwijnen, maar de cliënten, die van thuiszorg en huishoudelijke hulp afhankelijk zijn, nu per direct in de problemen komen.
Reddingsplan thuiszorg
Toch zouden er nóg meer banen op de tocht staan, als de overheid geen reddingsplan had bedacht. Begin december 2014 werd bekend dat het Rijk 190 miljoen euro vrijmaakt, waardoor 20.000 thuiszorg medewerkers de komende twee jaar een baanperspectief wordt geboden. Volgens Staatssecretaris Van Rijn en Minister Asscher willen bijna alle gemeenten van deze extra financiering gebruik maken.
De gemeenten mogen dit bedrag, mogelijk in de vorm van een zogenaamde dienstencheque, verdelen onder mensen die thuiszorg nodig hebben en daarop aanspraak willen maken. Concreet gaat het dus om een toelage door de overheid voor huishoudelijke hulp van 7,50 euro tot 12,50 euro per uur. De rest, zo’n 10 euro, moet dan zelf door de cliënten worden bijgelegd.
Op deze manier is een reguliere thuiszorgorganisatie binnen handbereik en kunnen de zorgtaken veelal voortgezet worden; zodat medewerkers in de thuiszorg hun baan toch behouden.
Lees hier het volledige artikel.