Bewoners van zorginstelling hoeven niet meer extra te betalen voor de zorg

Tijdens het debat op 19 mei met de Kamer werd duidelijk dat de tijd van praten en vragen om met dit soort praktijken te stoppen voorbij is. Alle Kamerleden en de staatssecretaris waren boos over het feit dat ondanks alle afspraken die er in het verleden gemaakt zijn, er nog weinig veranderd is. Mensen blijven klagen over deze praktijken. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), de bewaker van een goed werkend zorgsysteem, zal echt moeten optreden tegen zorginstellingen die onterecht geld blijven vragen aan bewoners.

Melden
Alle bewoners en hun familie die menen dat zij onterecht moeten (bij)betalen voor zorg kunnen zich melden bij de Nza. Dit kan ook anoniem. De Nza zal de melding vervolgens moeten onderzoeken en moeten ingrijpen. Mensen moeten het geld dat zij teveel betaald hebben terugkrijgen. Volgens de staatssecretaris kunnen zij dat terugvorderen.
Gehandicaptenzorg
De discussie concentreert zich in de media op de ouderenzorg.  Maar ook in de gehandicaptenzorg moeten mensen betalen voor zaken waarvoor ze eigenlijk verzekerd  zijn. Dit blijkt uit een quickscan die afgelopen winter is uitgevoerd onder de cliëntenraden van gehandicapteninstellingen door LSR, Platform VG en de CG-Raad.

Inmiddels wordt gewerkt aan meer ondersteuning en voorlichting aan cliëntenraden, zodat zij in gesprek met het bestuur en directie van de zorginstellingen genoeg kennis  en vaardigheden hebben om deze ontwikkeling tegen te gaan. De CG-Raad is daarom verheugd dat de staatssecretaris nu ook echt wil gaan handhaven. De CG-Raad had hierom in zijn laatste brief over langdurige zorg ook gevraagd.

Dat er snel een einde komt aan het bijbetalen is hard nodig.
Mensen die in een zorginstelling wonen hebben vaak al een zeer laag inkomen. Zij hebben al erg veel moeite om daarvan rond te komen. De meesten lukt dat niet zonder hulp van familie of vrienden. Daarom is het extra zuur dat deze mensen van het beetje geld dat zij overhouden moeten betalen voor zaken die allang betaald zijn.

Auteur : CG-Raad
Bron : CG-Raad