Beweging lijkt goed te zijn voor vermoeide reumapatiënt

Vermoeidheid is een vaak voorkomende, vervelende klacht bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Onderzoeker Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc ontdekte dat deze klachten door meer dagelijkse beweging en een sportprogramma kunnen verbeteren. 16 oktober is ze op haar onderzoek gepromoveerd.

Vermoeidheidsklachten hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven van patiënten met RA. Patiënten doen hierdoor steeds minder in het dagelijks leven. Ze bewegen minder, waardoor ze nog meer vermoeid raken. Zo belanden ze in een vicieuze cirkel waar ze vaak niet meer uit komen.

Cirkel doorbreken
Opmerkelijk genoeg kan deze cirkel doorbroken worden door juist meer lichamelijke activiteit. Rongen-van Dartel onderzocht welke factoren een relatie hebben met vermoeidheid bij patiënten met RA. Specifiek keek ze naar het verband tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid bij deze groep. Dat deed ze door deelnemers een vragenlijst over hun vermoeidheid in te laten vullen en 14 dagen lang het beweegpatroon van de reumapatiënt te meten. Ze ontdekte dat actievere RA-patiënten minder moe zijn. Slechter slapen en slechter lichamelijk functioneren blijken direct samen te hangen met vermoeidheid. Geringere zelfovertuiging hangt samen met meer pijn, meer angst en depressie en slechter lichamelijk functioneren. Meer pijn hangt daarnaast samen met slechter lichamelijk functioneren, wat weer leidt tot vermoeidheid. En meer angst en depressie hangt samen met slechter slapen.

Lees hier het volledige artikel.