Nederlanders bewegen te weinig. Toch is bewegen belangrijk, ook voor wie beperkingen ervaart, zoals mensen met reuma en artrose. Voor mensen met een reumatische aandoening is bewegen misschien wel belangrijker! Maar waarom ook alweer? Professor Hans Bijlsma is hoogleraar reumatologie en projectleider van het grootste onderzoek naar artrose in Nederland, het CHECK-onderzoek. Hij geeft ons een korte opfriscursus en deelt de nieuwste inzichten.
Waarom is bewegen bij reuma en artrose toch zo belangrijk?
Hans Bijlsma”Voldoende bewegen zorgt ervoor dat mensen met reuma en artrose hun gewrichten goed kunnen blijven gebruiken. Maar ook zorgt het voor sterkte spieren en banden. En natuurlijk ook en dat is heel belangrijk, voor een goede algemene conditie. Voor mensen met een chronische aandoening zoals reuma kan het zelfs het behoud van zelfstandigheid betekenen als je spieren sterk zijn en als je conditie goed is.”
Welke vormen van bewegen zijn het beste voor mensen met reuma?
“Wandelen en zwemmen zijn heel goed voor de conditie. Of andere sporten of beweegactiviteiten geschikt zijn, hangt voor mensen met reuma erg af van welke gewrichten zijn aangedaan. Het loont vaak een op maat gesneden advies te krijgen van een ervaren fysiotherapeut. De beweeggroepen van reumapatiëntenverenigingen, gefinancierd door het Reumafonds, worden altijd begeleid door erkende therapeuten. Ervaren therapeuten zijn ook te vinden via de reumanetwerken die op verschillende plaatsen in het land zijn opgezet. Het zijn samenwerkingsverbanden van lokale reumapatiëntenverenigingen, alle reumahulpverleners, gemeenten en zorgverzekeraars.”
Hoe komt het dat artsen vroeger juist rust adviseerden?
“Dat was een doorgeschoten interpretatie van het niet overbelasten van gewrichten. Want als een gewricht ontstoken is, moeten we overbelasting zien te voorkomen. Dat wil echter niet zeggen dat het niet gebruikt mag worden. Ondertussen is daar goed onderzoek naar verricht. En we weten nu zeker dat bewegen beter is dan rust.”
Zijn de adviezen veranderd nu er betere medicijnen zijn gekomen?
“De adviezen zijn niet veranderd. Maar doordat er nu gelukkig veel minder aantasting is van de gewrichten kunnen mensen makkelijker bewegen en aan hun conditie werken. Het totale eindresultaat is dan veel beter: minder beperkingen door reuma of artrose.”
Besteedt het CHECK-onderzoek aandacht aan de invloed van bewegen op het verloop van artrose?
“Wereldwijd wordt met afgunst gekeken naar de geweldige hoeveelheid gegevens over beginnende artrose die wij in het CHECK-onderzoek verzamelen. Wij verwachten dat we uiteindelijk veel vragen over artrose, waarover nu nog zo weinig bekend is, kunnen beantwoorden. Hoe verder we in het onderzoek komen, des te meer zinvolle resultaten we krijgen.
En ja, ook de invloed van bewegen wordt door verschillende onderzoekers bestudeerd. Onder andere bij reuma- en revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. De eerste resultaten van deze onderzoeken bevestigen het belang van bewegen, ook bij beginnende artrose. Daarnaast verzamelen we van de grote groep mensen die deelnemen aan het CHECK-onderzoek informatie over hun beweegmogelijkheden. Zodat wij hier aan het eind van het onderzoek goed onderbouwde uitspraken over kunnen doen.”
Bron: Reumafonds