Uit de monitors over 2018 blijkt de stabiliteit en effectiviteit van de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deelname en vooral deelnametrouw zijn belangrijk om (voorstadia van) kanker vroeg op te sporen en te behandelen.
Bevolkingsonderzoek spoort darmkanker vroeg op
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Vroeg ontdekken geeft een grotere kans op genezing. In 2018 hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen en mannen meegedaan. Er zijn ruim 3.700 darmkankers gevonden en ruim 20.000 voorlopers van darmkanker.
Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is stabiel en hoog in de eerste ronde (73%) en in vervolgronden (78%). In vervolgronden zijn bij minder mensen (voorlopers van) darmkanker ontdekt. Dit is volgens verwachting en toont het effect van een hoge deelnametrouw. Met de test in het bevolkingsonderzoek wordt ongeveer 85% van de darmkankers opgespoord. Dit resultaat is gebaseerd op deelnemers die voor de eerste keer deelnamen aan het bevolkingsonderzoek. De vervolgrondes moeten uitwijzen of de gevoeligheid van de test zo hoog blijft en of het risico op het ontdekken van kanker tussen twee deelnamerondes in laag blijft.
Het aantal mensen dat is doorverwezen voor een kijkoperatie na een vervolgronde is in 2018 lager. Het aantal lichte, matige en ernstige complicaties daalde in 2018. Er zijn 5 fatale complicaties gemeld. Het is lastig te duiden of dat komt door meer complicaties op zich, of omdat er meer instellingen complicaties melden.
Lees hier het volledige artikel.