Arnon Kater, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Translationele Hematologie, van Amsterdam UMC, ontvangt een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Met deze beurs van twee miljoen euro gaat Kater onderzoek doen naar de mogelijkheid om afweercellen te gebruiken bij het bestrijden van een chronische vorm van leukemie.
Het onderzoek van Kater richt zich op nieuwe behandelmogelijkheden voor chronische lymfatische leukemie (CLL). Deze ziekte is de meest voorkomende vorm van leukemie in de Westerse wereld en tot op heden niet te genezen. Mede door onderzoek van zijn groep bevindt de behandeling zich in een overgangsfase, maar tot op heden lukt het niet om alle leukemiecellen te vernietigen. Er is dus een grote behoefte aan een nieuwe behandeling. Kater richt zich op het inzetten van lichaamseigen T-cellen, een bepaald type afweercellen, die kankercellen kunnen doden.
Afweercellen genetisch veranderen
Het gebruik van T-cellen om kanker te bestrijden is niet nieuw. De CAR-T-celtherapie is op dit principe gebaseerd: lichaamseigen T-cellen worden buiten de patiënt genetisch zo veranderd dat ze, teruggebracht in het lichaam, een tumorcel herkennen en doden.
Lees hier het volledige artikel.