Betrek voeten meer bij diagnose en behandeling Reumatoïde Artritis’

Promotie reumatoloog Hetty Baan aan de Universiteit Twente

05 december 2011

Bij de diagnose en behandeling van Reumatoïde Artritis (RA) patiënten wordt het klinisch onderzoek voornamelijk gericht op de gewrichten in het bovenlichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek van reumatoloog Hetty Baan aan de Universiteit Twente komt het belang van het betrekken van enkels en voeten in onderzoek en behandeling van RA naar voren. Ze pleit dan ook om verder te onderzoeken hoe je de behandeling van RA patiënten in de praktijk kan verbeteren om onnodige ontsteking en schade aan voeten en enkels te voorkomen. Baan promoveert op 6 december aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente op haar onderzoek.

Reumatoïde Artritis (RA) is een pijnlijke vorm van reuma die zich kenmerkt door ontstekingen in gewrichten en weke delen. Om de ernst van de ziekte vast te stellen wordt veelal gebruikt gemaakt van een methode die DAS-28 wordt genoemd. DAS staat hierbij voor Disease Activity Score (ziekteactiviteitscore). Bij deze methode worden 28 gewrichten van het bovenlichaam en knieën onderzocht op pijn en zwelling. Samen met laboratoriumbepalingen en de pijnscore van de patiënt, is het een gewogen score, waarbij het uiteindelijk getal een indicatie geeft van de ziekteactiviteit.
In de praktijk wordt maar beperkt aandacht gegeven aan de voeten en enkels van RA patiënten. Voet- en enkelklachten kunnen echter de mobiliteit, en daarmee het sociale leven van de patiënt, sterk beïnvloeden. Naar aanleiding van haar onderzoek aan de Universiteit Twente, pleit reumatoloog Hetty Baan voor het gebruik van een DAS 44, waarbij ook de gewrichten van enkel en voet betrokken worden. Dit kan de behandeling verbeteren en onnodige ontsteking en schade voorkomen.

Ook ziet Baan meerwaarde in het vaker inzetten van MRI bij de diagnose en behandeling. Hiermee kun je namelijk niet alleen schade en ontstekingen aan de gewrichten vinden, maar ook afwijkingen aan pezen. In het onderzoek van Baan kampte 70 procent van de patiënten met afwijkingen aan de pezen. Er is volgens Baan echter nog wel meer onderzoek nodig om te kijken hoe de diagnose en behandeling van voet- en enkelproblemen verder verbeterd kan worden.

Onderzoek
Hetty Baan voerde haar onderzoek uit onder 30 poliklinische RA patiënten. Ze onderzocht wanneer en in welke volgorde voetproblemen optraden. De patiënten werden klinisch onderzocht, vulden vragenlijsten in, er werd gangbeeldanalyse uitgevoerd en er werden diverse beeldvormende onderzoeken verricht (echografie, röntgenfoto’s en MRI).

Hetty Baan is als reumatoloog verbonden aan ZGT in Almelo. Ze voerde haar promotieonderzoek uit binnen de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie van de Universiteit Twente. Ze werd hierbij begeleid door prof. dr. Mart van de Laar en prof. dr. ir. Hermie Hermens. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Reumacentrum Twente (de afdeling Reumatologie en klinische immunologie van het Medisch Spectrum Twente) en is financieel mede mogelijk gemaakt door het Reumafonds.

Noot voor de geïnteresseerden
Voor meer informatie, of een digitale versie van het proefschrift ‘Can we explain gait changes in rheumatoid arthritis’ kunt u contact opnemen met wetenschapsvoorlichter Joost Bruysters (053 489 2773 / 06 1048 8228).