Als gevolg van een operatie kan in de buikwand een breuk in het litteken ontstaan. Het beslisproces – welke behandeling de patiënt krijgt – is nog te weinig onderbouwd door studies. Daar brengt het onderzoek van Marijn Poelman verandering in. Zij vergelijkt onder andere de open en de laparoscopische littekenbreukcorrectie (via een kijkoperatie) met elkaar. Poelman promoveert vrijdag 26 september bij VUmc.
Het proefschrift gaat met name over de behandeling van littekenbreuken. Poelman heeft een gemodificeerde ‘onlay-techniek’ voor de behandeling van grote, gecompliceerde littekenbreuken geëvalueerd. Deze techniek lijkt een goede en veilige methode om met name grote/gecompliceerde littekenbreuken te corrigeren.
Poelman heeft ook een kwaliteit-van-leven-analyse verricht in deze patiëntengroep. Daaruit blijkt dat patiënten na het herstel van hun littekenbreuk geen evidente daling van hun kwaliteit van leven hadden. Patiënten die een ‘open-buik-behandeling’ ondergingen, werden in een derde studie geëvalueerd. De behandeling met een zogeheten vicrylmat (die na verloop van tijd oplost) bleek een effectieve en doeltreffende methode voor het tijdelijk sluiten van hun buik.
Lees hier het volledige artikel.