Jonge en fitte patiënten met teruggekomen agressieve lymfeklierkanker kregen tot nu toe hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie, een zware behandeling. CAR-T-celtherapie, een innovatieve vorm van immuuntherapie, biedt een betere kans op overleving bij deze patiënten. Bovendien is hun kwaliteit van leven sneller op het oude niveau.
Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van o.a. M.D. Anderson Cancer Center (V.S.) en Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, UMC Groningen, UMC Utrecht en Erasmus MC. “Voor het eerst in 30 jaar zien we verbetering voor deze patiënten”, zegt Marie José Kersten, hoogleraar hematologie in Amsterdam UMC en een van de hoofdonderzoekers.
Aan de grote internationale studie, de ZUMA 7-studie, deden in totaal 359 fitte patiënten mee met recidief lymfeklierkanker (specifiek diffuus grootcellig B-cel lymfoom, DLBCL) 77 ziekenhuizen over de hele wereld werkten mee. De eerste patiënt in Europa werd in Amsterdam UMC behandeld. De onderzoekers vergeleken 4 jaar lang 2 groepen patiënten: de ene groep kreeg de standaardbehandeling: hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie. De andere groep kreeg CAR-T-celtherapie. Van de patiënten in de eerste groep kon twee derde de geplande stamceltransplantatie niet ondergaan, meestal omdat de ziekte niet reageerde op chemotherapie. 94% van de patiënten in de tweede groep waren wel fit genoeg voor hun geplande CAR-T-celtherapie.
Lees hier het volledige artikel.