De kans een hartstilstand buiten het ziekenhuis te overleven stijgt met bijna een factor drie als ook brandweer, politie of burgerhulpverleners (de First Responders), na een oproep van de alarmcentrale, gaan reanimeren.
Dit meldt Amsterdam UMC in een studie die in The Lancet Regional Health Europe verscheen.
In Nederland is de hulp aan mensen die een hartstilstand op straat of thuis krijgen, goed geregeld. Er zijn veel AED’s, waarmee hulpverleners het hart van slachtoffers elektrisch op gang kunnen helpen. Van de meeste van deze draagbare apparaten weet de alarmcentrale waar ze hangen. Bij verdenking van een hartstilstand sturen zij de brandweer en politie met een AED naar het slachtoffer om meteen te gaan reanimeren totdat de ambulance arriveert.
Burgerhulpverleners
De meldkamer alarmeert ook burgerhulpverleners om naar de dichtstbijzijnde AED te gaan of direct naar het slachtoffer te komen. In landen waar geen First Responders zijn, kan goede hulp pas op gang komen als ambulancepersoneel ter plaatse is. Bij een hartstilstand geldt dat de reanimatie snel moet beginnen om zo de kans op overlijden en hartschade te verminderen.
Lees hier het volledige artikel.