Simpele metingen zoals de bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed kunnen huisartsen helpen een betere inschatting te maken van de kans op *sepsis (*bloedvergiftiging) een levensbedreigende aandoening. Echter, het meten van ontstekingswaarden in het bloed helpt niet om deze inschatting verder te verbeteren.
Dit blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht en Radboudumc dat deze week werd gepubliceerd in het medische vakblad British Journal of General Practice.
Sepsis ontstaat door een ontregelde afweerreactie op een infectie waardoor één of meerdere organen niet meer goed functioneren. Meestal is een bacteriële infectie, zoals een longontsteking, urineweginfectie of wondroos, de oorzaak, maar het kan ook door een virus worden veroorzaakt (zoals bij ernstige COVID-19).
Veelvoorkomende symptomen zijn koorts, kortademigheid en verwardheid. Directe behandeling van sepsis is belangrijk om ernstige complicaties, zoals intensive care opname en overlijden, te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk dat sepsis zo vroeg mogelijk wordt herkend en de patiënt naar de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis wordt gebracht. Aangezien huisartsen vaak als eerste patiënten met infecties beoordelen, is het belangrijk dat vooral huisartsen de vroege signalen herkennen en patiënten tijdig naar het ziekenhuis verwijzen.
Lees hier het volledige artikel.