Norbert Ipenburg had als doel om de diagnostiek en behandeling voor melanoom te verbeteren voor specifieke patiëntgroepen. Denk hierbij aan kinderen en mensen met een erfelijke aanleg voor melanoom, zij worden namelijk regelmatig uitgesloten van klinische studies. Recentelijk verdedigde hij zijn proefschrift.
Melanoom is een vorm van kanker die ontstaat in de pigmentproducerende cellen van de huid en zich meestal voordoet als een nieuwe of veranderende donkere vlek. Wereldwijd komt melanoom steeds vaker voor.
“De meeste behandelrichtlijnen voor deze vorm van kanker zijn gebaseerd op patiënten van middelbare leeftijd. Dit betekent dat er voor bepaalde patiëntengroepen verschillende klinische vragen onbeantwoord blijven”, zegt Ipenburg, die nu werkzaam is als dermatoloog in het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich dan ook op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling voor kinderen, ouderen en personen met een erfelijke aanleg voor melanoom.
Afwijkend biologisch gedrag
Ipenburgs proefschrift belicht verschillen en overeenkomsten tussen drie belangrijke melanoompopulaties. “Melanoom bij kinderen, ouderen en patiënten met een erfelijke aanleg vertoont een ander biologisch gedrag. Zo zien we dat patiënten met een erfelijke aanleg – waarbij de meerderheid van de individuen een specifieke mutatie, genaamd CDKN2A, draagt – ook een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van andere soorten kanker, zoals in de alvleesklier, longen, hoofd en nek.”
Lees hier het volledige artikel.