Systemische lupus erythematosus (SLE) is een chronische auto-immuunziekte met milde tot levensbedreigende ziekteverschijnselen. De ziekte wordt vaak met zware medicatie behandeld met als doel ‘remissie’, de situatie waarin de ziekte onder controle is.
Maar er was geen gemeenschappelijke definitie over wat remissie bij SLE dan is. Hierdoor was het voor artsen lastig om in te schatten wanneer medicatie afgebouwd dan wel ingezet moest worden. Die definitie is er nu wel.
“Er is nu een heldere, wereldwijde afspraak over wat we remissie bij SLE noemen. Dit is van belang voor de behandeling van SLE-patiënten”, aldus hoofd van de afdeling reumatologie en klinische immunologie Ronald van Vollenhoven van Amsterdam UMC. Hij is coördinerend onderzoeker van het internationale DORIS-project (Definition Of Remmission In SLE). De resultaten zijn gepubliceerd in BMJ Journal
Chronische auto-immuunziekte
Naar schatting heeft 1 op de 10.000 mensen SLE. De ziekte treft voornamelijk jonge vrouwen (20-40 jaar). Bij SLE keert de afweer zich tegen de eigen cellen. De oorzaak is onbekend en de symptomen kunnen van patiënt tot patiënt variëren. Mensen met SLE lijden vaak aan ernstige vermoeidheid, gewrichtspijn en huiduitslag die gevoelig is voor zonlicht. SLE veroorzaakt soms ook ontstekingen in de organen zoals de nieren. Men kan niet genezen van SLE en in sommige gevallen kent de ziekte een dodelijke afloop.
Lees hier het volledige artikel.