Tot dusverre bestonden er drie vormen van bestralingsbehandeling voor prostaatkanker: 1) brachytherapie (inwendige bestraling) waarbij radioactieve zaadjes (jodium-125) worden ingebracht, 2) volledig uitwendige bestraling of 3) een combinatie van beiden. De keuze voor behandeling wordt door meerdere factoren bepaald, zoals de grootte van de prostaat, de uitgebreidheid van de prostaatkanker en de mate van plasklachten. Voor meer uitgebreide en agressievere typen prostaatkanker zijn jodiumzaadjes niet geschikt en bestond de behandeling tot nu toe enkel uit uitwendige bestraling.
Combinatie van bestraling
Met de nieuwe techniek, zogeheten HDR brachytherapie gecombineerd met uitwendige bestraling, kunnen ook deze vormen van prostaatkanker worden behandeld. Bij HDR brachytherapie wordt een kleine radioactieve bron (iridium-192) ter grootte van een rijstkorrel via naalden gedurende 20 tot 30 minuten in of nabij de kankercellen in de prostaat gebracht, waar het deze cellen vervolgens vernietigt.
HDR brachytherapie is, in vergelijking met uitwendige bestraling, flexibeler. Het biedt de mogelijkheid om te variëren met de positie van de radioactieve bron en de tijdsduur waarin de bron op een bepaalde plaats straling afgeeft.
Belangrijkste verschil met uitwendige bestraling is de mogelijkheid om direct de tumor te bestralen zonder gezond lichaamsweefsel aan te tasten. Zo wordt een optimale balans bereikt tussen een hoge stralingsdosis in de tumor en een lage stralingsdosis in het gebied rondom de tumor. In vergelijking met uitwendige bestraling wordt bij HDR brachytherapie anderhalf tot twee keer zoveel straling op de tumor afgegeven. Uit recente onderzoeken blijkt deze hogere stralingsdosis in de tumor aanzienlijk betere genezingskansen tot gevolg te hebben.
Lees hier het volledige artikel.