Ademhalen doe je meestal onbewust, daarom gebeurt het soms dat we op een verkeerde manier ademhalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ademt? En hoe kan je de ademhaling optimaliseren?
Wat gebeurt er als je ademt?
Ademhalen lijkt heel eenvoudig, maar het is best een complex proces waarbij verschillende delen van het lichaam betrokken zijn.
De longen zitten aan weerszijden van de borstkas. Beide longen worden omhuld door het borstvlies, een dun membraan dat de long beschermt en het mogelijk maakt om tijdens de ademhaling uit te zetten en te krimpen.
Het middenrif is een dunne spier die onder de longen en boven de buikholte zit. De intercostale spieren zijn spieren die tussen de ribben lopen.
Door de samenwerking van deze drie onderdelen kan een persoon ademhalen. Hoe gebeurt dat nu? Wanneer je inademt, trekt je middenrif samen, en zakt het een beetje. Dat vergroot de ruimte in de borstholte, waardoor de longen kunnen uitzetten en zich kunnen vullen met lucht. Om uit te ademen ontspant het middenrif zich, waardoor de ruimte in de borstholte afneemt. Dat zorgt ervoor dat de longen leeglopen en de lucht naar buiten stroomt.
Lees hier het volledige artikel.