Beter worden van andermans poep

Kankerpatiënten behandelen met poep. Poep van gezonde mensen. Dat klinkt vies en raar, maar het is juist heel goed voor ze. Zo’n poeptransplantatie is soms zelfs levensreddend.

Hematologen Goda Choi en Linde Morsink behandelen leukemiepatiënten die een ernstige complicatie krijgen van hun kankerbehandeling met donorpoep en leggen uit hoe dat werkt.

Leukemiepatiënten worden geregeld behandeld met een stamceltransplantatie. Sommige patiënten krijgen als complicatie van die stamceltransplantatie een omgekeerde afweerreactie, de ‘graft-versus-host-ziekte’. Hierbij is het niet het lichaam van de patiënt dat de nieuwe stamcellen afstoot, maar de donorstamcellen zien het lichaam als vreemd en stoten het af. Die afstotingsreactie kan organen ernstig beschadigen. Soms leidt dat tot zo ernstige darmschade en verstoring van de darmflora dat er aanhoudende, levensbedreigende diarree kan ontstaan. Met een poeptransplantatie (fecale microbiota transplantatie) krijgen deze patiënten de poep, en daarmee de darmbacteriën van een gezonde donor. Die darmbacteriën nestelen zich in de darm van de patiënt en zorgen dat de darm weer doet wat ie moet doen: voedingsstoffen opnemen en ‘normale’ ontlasting produceren.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.