Regionale cliënten- en familieorganisaties, zelfregie- en herstelinitiatieven, jeugdorganisaties en ouderinitiatieven behartigen in gemeenten de belangen van vele mensen met een psychische aandoening. Men weet elkaar alleen nog niet altijd even goed te vinden.
Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit biedt een kans om de samenwerking te verbeteren en verder te werken aan waarde-volle zorg en een samenleving waarin plek is voor iedereen.
Handreikingen en inspiratie
Landelijk Platform Psychische Gezondheid MIND maakte een webpagina met handreikingen voor zowel gemeenten als regionale cliënten- en familieorganisaties en andere initiatieven. Met de informatie kunnen deze partijen de onderlinge samenwerking verstevigen en van elkaar leren. De informatie op de webpagina dient ook ter inspiratie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op de pagina staat onder meer een overzicht van verkiezingsactiviteiten van cliënten- en familie-organisaties in het land. Ook staat op de webpagina een factsheet over ‘Gemeenten en mensen met een psychische kwetsbaarheid’.
Gemeenten verantwoordelijk
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk en dienen beleid te maken op het gebied van onder andere: jeugdhulp, beschermd wonen, dagbesteding, maatschappelijke opvang en toeleiding naar werk en onderwijs. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) stelt gemeenten ook verantwoordelijk voor onafhankelijke cliëntondersteuning, cliëntenparticipatie en ondersteuning van informele zorgverleners.
Lees hier het volledige artikel.