Om verdere complicaties zoals verlies van nierfunctie te voorkomen is het voor patiënten met chronische nierschade en patiënten met diabetes type 2 heel belangrijk dat ze de juiste combinatie van medicijnen innemen. Maar hoe weet je als behandelaar of het medicijngebruik optimaal is?
Samen met een onderzoeksgroep van het UMCG ontwikkelde Kirsten Smits twee sets kwaliteitsindicatoren waarmee behandelaars beter inzicht krijgen in mogelijke verbeterpunten van de behandeling van beide ziekten. Deze sets blijken goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Het medicijngebruik kan hierdoor soms omlaag.
Wereldwijd hebben steeds meer mensen chronische nierschade of diabetes type 2. Dit zijn ziekten met een grote ziektelast die niet alleen een groot beslag op de patiënten leggen, maar ook veel kosten met zich meebrengen. Factoren waardoor beide ziektes kunnen verergeren zijn een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, verkeerde bloedsuikerwaarden, en proteïnurie (het afscheiden van grote eiwitten in de urine). Deze factoren moeten daarom met medicijnen goed onder controle worden gehouden. Er zijn verschillende soorten kwaliteitsmaten (indicatoren) om in kaart te brengen welke medicijnen patiënten krijgen voorgeschreven, maar deze indicatoren zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd.
Lees hier het volledige artikel.