‘Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?’

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: “Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?”

Duidt een pijnlijke ademhaling altijd op een klaplong?
“Nee, lang niet altijd. Vaak wordt de pijn bij de inademing en het oprekken van de borstkas veroorzaakt door een spierscheurtje, een klemzittend zenuwtje of een kneuzing. Dat kan de huisarts achterhalen door naar je longen te luisteren en je borstkas te onderzoeken.”

Wat is een klaplong eigenlijk?
“De long is een zeer zacht sponsachtig weefsel waar een vliesje overheen ligt. Aan de binnenkant van de borstkas zit ook zo’n vliesje en die vliesjes zitten vacuüm tegen elkaar aan geplakt. Je kunt het mechanisme vergelijken met een zuignapje dat je op een raam of kastdeur plakt.”

“Als er een lek ontstaat in het vliesje, komt er lucht tussen het long- en borstvlies en vervalt het vacuüm, een deel van de long klapt dan letterlijk in elkaar. Doordat er geen verse lucht in de long komt, krijg je het benauwd. En de pijn wordt veroorzaakt doordat de longvliezen nu over elkaar heen schuren in plaats van glijden. Die pijn ervaar je alleen maar bij het in- en uitademen.”

Lees hier het volledige artikel.