‘Woekerwinsten over de ruggen van patiënten’ en ‘chantage’: de farmaceutische industrie wordt ervan beschuldigd onvoldoende transparant te zijn over hoe hoge medicijnprijzen tot stand komen.
Ondertussen wil minister Bruno Bruins voor Medische Zorg de “grenzen onderzoeken van wat mogelijk is”, bijvoorbeeld meer vrijheden voor apothekers om zelf medicijnen na te maken.
Bruins zou een kijkje kunnen nemen in India. Daar zijn talloze medicijnen verkrijgbaar voor een fractie van de prijs in westerse landen.
De prijsverschillen komen deels doordat de overheid in India voor tientallen medicijnen een maximumprijs hanteert. Die mogen niet voor hun internationale, hogere, prijzen verkocht worden.
“De overheid komt tussenbeide om patiënten te helpen medicijnen voor betaalbare prijzen te krijgen”, zegt Ashok Warikoo, hoofd marketing van apothekersbedrijf Impex India.
Geen zorgverzekering
De meeste Indiërs hebben geen zorgverzekering. Meer dan twee derde van de zorgkosten wordt in India uit eigen zak betaald, terwijl het minimumloon nauwelijks 100 euro per maand is.
Geen wonder dat jaarlijks vijftig miljoen middenklasse Indiërs terug de armoede in worden gedrongen vanwege zorgkosten, volgens cijfers van de Wereldbank. Warikoo: “Als de medicijnen voor westerse prijzen verkocht zouden worden, dan zouden de patiënten ze niet nemen en sterven.”
Lees hier het volledige artikel.