Het bespuiten van huizen met insectenmiddelen is belangrijk om de ziekte viscerale leishmaniasis, die verspreid wordt door zandvliegen, in India te bestrijden. ’Door het aantal zandvliegen te verminderen kunnen we de ziekte beter onder controle krijgen,’ zegt onderzoeker dr. Luc Coffeng van het Erasmus MC.
Zijn onderzoek naar de bestrijding van zandvliegen is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases. Coffeng en collega’s werkten samen met onderzoekers van de Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM) en het All India Institute of Medical Science Patna aan deze studie.
Viscerale leishmaniasis, ook wel kala-azar genoemd in India, is een ernstige ziekte die veel slachtoffers maakt. Al jarenlang zijn er gezondheidsprogramma’s om deze ziekte te bestrijden. Hierbij kosten bespuitingen momenteel meer dan 70% van het budget van India tegen viscerale leishmaniasis. Dit onderzoek is het eerste dat laat zien hoe belangrijk het is om huizen te bespuiten om zowel het aantal zandvliegen als het aantal ziektegevallen te verminderen.
Uit de studie blijkt dat het bespuiten van huizen met het insectenmiddel alfacypermethrine het aantal zandvliegen met 27% vermindert. Als dorpen meteen worden bespoten nadat een nieuw ziektegeval is ontdekt, kan het aantal nieuwe ziektegevallen zelfs met 40% dalen. Coffeng: ‘Het succes van het bespuiten van huizen laat zien hoe belangrijk het is om hiermee door te gaan. Nu India dichter bij het elimineren van deze ziekte komt, is het cruciaal dat het bespuiten van huizen onderdeel blijft van de strategie.’
Lees hier het volledige artikel.