Websites die vraag en aanbod van vrijwilligershulp met elkaar in contact brengen, kunnen een grote rol spelen in de toekomstige zorg voor mensen in en om het huis. En bij het bestrijden van eenzaamheid van ouderen. Maar dan is het wel zaak dat die sites snel beter bekend worden bij het grote publiek.
Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder haar panel van 20.000 leden. Directeur Wilna Wind van de NPCF: “Mensen die hulp in en om het huis nodig hebben zijn in de toekomst steeds vaker aangewezen op hun netwerk, op mantelzorgers en andere vrijwilligers. Waar nu de gemeente nog soelaas biedt wordt dat na 1 januari allemaal anders. Dan moet er een ander vangnet komen. We weten allemaal dat mantelzorgers nu al overbelast zijn. Het is goed dat er op een andere manier hulp dicht bij huis wordt geboden.”
Eenzaamheid steeds groter probleem
Wilna Wind wijst er op dat eenzaamheid onder ouderen een steeds groter probleem wordt. “Daar moeten we als samenleving iets aan doen. En dat kan ook want er zijn legio mensen die graag een uurtje bij iemand willen bijspringen. Gewoon langs gaan voor een praatje, of om even mee te gaan wandelen.”
Nederland telt ruim vier miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact, blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO. Dat aantal zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.
Wind: “Alle reden dus om nu volop in te zetten op vrijwilligerswerk. Geen mantelzorg, want die mensen hebben het alleemaal al zo druk. Denk bijvoorbeeld aan gepensioneerden. Hoeveel van hen zitten niet thuis, maar zouden graag iets doen voor iemand uit de buurt? We moeten vraag en aanbod bij elkaar brengen. Want eenzaamheid is een heel groot maatschappelijk probleem.”
Lees hier het volledige artikel.