Beste zorg voor vrouwen vraagt om meer kennis van vrouwenlichaam

Het UMCG wil koploper worden in kennisontwikkeling over verschillen in de geneeskunde tussen mannen en vrouwen. Bestuursvoorzitter Ate van der Zee kondigde een krachtenbundeling aan van onderzoekers, patiënten en artsen onder de naam ‘UMCG maakt het verschil’. Hij deed dit op het symposium Eva is geen Adam.

Onbegrepen en eenzaam, zo voelde Mirjam Kaijer zich in de jarenlange zoektocht naar de oorzaak van haar klachten. Er was te weinig kennis over het vrouwenlichaam om eerder vast te stellen waar ze precies aan leed. Na tien jaar met onverklaarde klachten te hebben rondgelopen, kreeg Kaijer eindelijk een diagnose: geen overgangsklachten of fybromyalgie, maar een goedaardige tumor van de bijschildklier. ‘Sindsdien kan ik het onderwerp niet meer loslaten en zet ik me in voor het verbeteren van de gezondheidszorg voor vrouwen.’

Vrouwen zijn anders dan mannen en een vrouwenlichaam wordt dus ook anders ziek dan een mannenlichaam. Zo is bekend dat vrouwen op een andere manier een beroerte krijgen en is er veel kennis over het vrouwenhart, dat anders is dan die van een man. Dit leidt in de zorg tot verschillen in wat voor hen de beste behandeling is.

Lees hier het volledige artikel.