Online vind je veel adviezen over en recepten met gezonde suikers. Maar bestaan gezonde suikers wel? En zijn die ‘suikervrije’ zoete recepten echt zo veel gezonder?
In deze Gezond Idee-blog helpt diëtiste Nicole Hendriks, coördinator Voeding & kwaliteit aan het Maastricht UMC+, ons uit de droom.
Allereerst is het goed dat we ons steeds meer bewust worden van het vaak zeer hoge suikergehalte in onze dagelijkse voeding. In onze voeding zitten veel verborgen suikers, zeker in kant en klaar-producten. Ik merk tegelijkertijd ook dat we soms een beetje doorslaan in onze angst voor suiker. Je hoeft suiker niet volledig uit je leven te bannen, al blijft ‘af en toe genieten’ de boodschap.
Eerst een korte uitleg: suiker of sacharose is een natuurlijke zoetstof die van nature in voedingsmiddelen zit, bijvoorbeeld in fruit, maïs, suikerriet, honing en suikerbiet. Daarnaast komen er ook andere, natuurlijke suikers in voedingsmiddelen voor zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Aardappels en granen bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel, maar die hebben geen zoete smaak.
Lees hier het volledige artikel.