Veel patiënten die antibiotica voor hoestklachten krijgen, maken de kuur niet af of beginnen er zelfs helemaal niet aan. Dat ontdekten onderzoekers die de therapietrouw bij antibioticagebruik voor hoestklachten onderzochten in 13 Europese landen. De onderzoekers benadrukken dat de huisarts het belang van therapietrouw expliciet met de patiënt moet bespreken. Vakblad H&W publiceert deze maand de bevindingen.
Ongeveer 60 procent van deze patiënten hield zich niet volledig aan de kuur en meer dan 40 procent gaf aan dat ze de voorgeschreven antibioticakuur niet hadden afgemaakt. Het meest opvallende is echter dat een groot deel van de patiënten helemaal niet aan de kuur begon; in Nederland maar liefst 38 procent. Bij de Nederlandse patiënten die wel aan de kuur begonnen, was de therapietrouw echter redelijk: 78 procent maakte de kuur helemaal af. De therapietrouw werd logischerwijs minder naarmate de patiënt de voorgeschreven medicijnen langer moest slikken.
Communicatie over therapietrouw
De onderzoekers benadrukken dat communicatie over therapietrouw tussen de huisarts en de patiënt essentieel is, ook bij kortdurende medicatie als antibiotica. Daarbij dient de huisarts aandacht te besteden aan de motivatie van de patiënt om zich aan de kuur te houden, en aan strategieën om therapietrouw te verbeteren.
Antibiotica
Huisartsen schrijven ongeveer 80 procent van alle antibiotica voor, meestal voor luchtweginfecties. Niet elke hoestklacht hoeft te worden behandeld met antibiotica, maar juist de patiënten die ze wel krijgen, dienen ze volgens voorschrift te gebruiken. Daarom ging een internationale groep wetenschappers, de GRACE Project Group, in 13 Europese landen het daadwerkelijke antibioticagebruik na bij patiënten met een lageluchtweginfectie die van de huisarts een antibioticakuur hadden gekregen. Therapietrouw bij medicijngebruik is vaak onderzocht bij patiënten met chronische aandoeningen, maar minder vaak bij acute aandoeningen.
Bron: Zorgvisie