Beschermende moleculaire omhulsels kunnen DNA-computers helpen om medische handelingen in het bloed te verrichten. Klinkt misschien als sciencefiction, maar aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben onderzoekers deze omhulsels ontwikkeld om de werking van DNA-moleculen met een nieuwe programmering te verbeteren.
DNA-moleculen kunnen net als computers worden geherprogrammeerd, aldus een nieuwsbericht van de TU/e. Zo kunnen ze onder meer helpen bij het opsporen van ziektes of het toedienen van medicijnen. Tot dusver werkte dergelijke soort DNA-computers niet in bloed, omdat menselijke enzymen de moleculen vrijwel meteen afbreken.
Biomedisch ingenieur Tom de Greef van de Technische Universiteit in Eindhoven heeft nu – samen met onderzoekers van Radboud Universiteit, de Universiteit van Bristol en Microsoft Research – beschermende moleculaire omhulsels gemaakt met daarin functionerende DNA-computer circuits. Deze modulaire benadering heeft volgens de TU/e een extra voordeel omdat het de rekensnelheid vergroot. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Nature Nanotechnology.
Opsporing ziekten
Deze nieuwe benadering kan de weg openen voor allerlei praktische toepassingen in de medische wereld.
Lees hier het volledige artikel.