Beschadigde nieren kunnen vaak prima als donororgaan dienen. Dat schrijven onderzoekers van Yale in American Journal of Transplantation. Op dit moment keuren artsen beschadigde nieren van zieke donoren vaak af voor transplantatie, uit angst voor slechte prestaties.De resultaten bieden hoop voor patiënten die wachten op een donornier. In Nederland bedraagt de wachttijd vier jaar. Zo’n 6.500 patiënten zijn hierdoor genoodzaakt om hun bloed drie keer per week te laten zuiveren met een dialyseapparaat. Ondanks de dialyse overlijden elk jaar ruim duizend nierpatiënten, terwijl transplantatie uitkomst kan bieden.
Extra dialyse
Momenteel noemen onderzoekers een donornier beschadigd wanneer hij meer dan een kwart van het bloed ongefilterd doorlaat. Zo’n beschadigde nier – is de heersende mening – zou alleen maar verder aftakelen, zodat de patiënt er uiteindelijk niet mee opschiet. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat zes maanden na de inbreng van een beschadigde nier, deze met extra dialyse weer gezond kan worden. Dat zagen onderzoekers van Yale door 1632 donornieren te onderzoeken; het grootste onderzoek in zijn soort. Soepeler omgaan met het transplanteren van beschadigde nieren zou de wachtlijst voor donornieren flink inkorten, stellen de Amerikaanse onderzoekers.
Donornieren komen vooral van jonge mensen die bijvoorbeeld overlijden bij een verkeersongeval. Door de lichamelijke stress van het ongeluk kunnen de nieren dan beschadigen.
Lees hier het volledige artikel.