Op 11 mei was het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag, die elk jaar plaatsvindt, vraagt een groot aantal ziekenhuizen en instellingen aandacht voor beroertes: een herseninfarct of hersenbloeding. En dat is belangrijk, want een beroerte kan veel gevolgen hebben.
Bij een herseninfarct ontstaat er een bloedpropje in het hoofd waardoor een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Bij een hersenbloeding gaat er juist een bloedvat kapot waardoor ditzelfde gebeurt. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Daarvan worden er meer dan 1000 opgenomen in het LUMC en in het Alrijne Ziekenhuis.
Aandacht voor signalen beroerte
Een beroerte komt meestal plotseling en iemand die erdoor wordt getroffen, heeft vaak een lang en intensief behandel- en hersteltraject voor de boeg. De zorginstellingen in deze regio die zich richten op de behandeling van en de revalidatie na een beroerte, werken intensief samen in het zogenaamde CVA-netwerk. Zij vragen jaarlijks op deze dag aandacht voor de beroerte door middel van informatiestands in de ziekenhuizen en de revalidatie instellingen. Door de coronacrisis is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Betrokken zorginstellingen willen dit jaar aandacht vragen voor beroertes door onderstaand kaartje breed te verspreiden.
Lees hier het volledige artikel.