Beroep op pgb in langdurige zorg groeit stevig door

De huidige financiële middelen voor langdurige zorg uit het persoonsgebonden budget (pgb) zijn ontoereikend. Om die reden maakt staatssecretaris Van Rijn van VWS dit en volgend jaar in totaal 210 miljoen euro extra vrij.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dreigt dit jaar een tekort op het pgb-budget in vrijwel alle zorgkantoorregio’s. Al aan het begin van het jaar ontstond er een overschrijding van het beschikbare budget. Dit kwam deels doordat het bedrag gewoon te laag was geraamd, zo constateert de NZa, maar ook doordat er meer mensen dan verwacht voor een pgb kozen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Het ministerie van VWS vulde het beschikbare budget begin 2015 al aan met 120 miljoen euro. Daar komt nu op advies van de NZa nog eens 80 miljoen euro bij. Volgend jaar wordt het pgb-budget met nog eens 110 miljoen euro opgehoogd om aan het groeiende beroep op het pgb te kunnen voldoen. Het totale pgb-budget komt daarmee in 2016 uit op bijna anderhalf miljard euro tegen een kleine 1,4 miljard euro dit jaar.

‘Krap, maar voldoende’
Afgezien van de financiële problemen rond het pgb verwacht de NZa dat het budgettair kader zorg voor de langdurige zorg dit jaar “krap, maar voldoende” zal zijn. De totale uitgaven voor de langdurige zorg komen dit jaar uit op 17,9 miljard euro, inclusief pgb-gelden. Voor zover een tekorten optreden zullen deze regionaal van aard zijn. De zorgkantoren hebben aangegeven deze problemen te kunnen opvangen door onderling middelen te herverdelen.

Lees hier het volledige artikel.