Afgelopen zomer maakte ik samen met man en zoon een rondreis door India. Natuurlijk maar een klein stukje van India. India is een groot land, waar ruim 20 % van de wereldbevolking leeft. Na China het land met de meeste inwoners. We reisden met een groepje van 8. De reis was georganiseerd door Shoestring. Een Indiase reisleider nam ons mee door de provincie Rajastan, het land van de Maharadja’s en op het eind van de reis bezochten we ook Varanasi, een heilige plaats voor Hindoes en Sarnath, de plaats waar Boeddha zijn eerste preek hield en dus een heilige plaats voor Boedhisten. Beide laatste plaatsen liggen wat oostelijker, in de provincie Uttar Pradesh.
En als je dan zo rond trekt vraag je je veel dingen af. Hoe is het om hier te leven? Hoe is de gezondheidszorg hier? Hoe kijken mensen tegen het leven aan? Ons viel op dat veel mensen vrolijk waren. We konden makkelijk contact maken. Tempels en goden spelen een heel belangrijke rol. We zagen veel kleine tempels, druk bezocht en waar de religie ook echt “geleefd”werd. We hebben veel homeopathische en ayurvedische kliniekjes gezien. De natuur speelt een heel belangrijke rol in India. Dieren worden met rust gelaten. Overal koeien en honden die rustig hun gang gaan. Het grootste deel van de bevolking eet vegetarisch. We hebben ook een workshop Indiaas koken gevolgd. Het lijkt mij een gezonde keuken. Heerlijke kruiden en veel linzen, rijst en groenten.
Dat brengt mij op een onderwerp dat heel vaak in de spreekkamer ter sprake komt: heeft voeding invloed op reumatische klachten? Veelal is dan het antwoord van ons als behandelteam dat men gezond en gevarieerd moet eten en dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor wat nu goed of slecht is voor reumapatiënten. Natuurlijk is goed en gevarieerd eten een goed uitgangspunt, niet alleen voor reumapatiënten, maar voor iedereen. Vaak vragen mensen of er niet meer aandacht kan zijn voor de invloed van voeding vanuit het ziekenhuis. Een aantal mensen wendt zich ook zelf tot aanvullende behandelingen. Voedingsadviezen zijn daar vaak onderdeel van.
Recent heb ik het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh gelezen. Hierin staan bruikbare voedingsadviezen. Veel van de dingen die genoemd worden kwamen we ook in India tegen. Misschien dat we daarom ook zo weinig mensen met overgewicht zagen. (Behalve bij de Mc Donald’s, waar overigens wel op India aangepaste broodjes te koop waren). Ik ga zeker een aantal adviezen overnemen en proberen of ik hier net zo lekker kan koken als in India!
En dan over aanvullende behandelingen gesproken: ook hier krijgen we veel vragen over in de spreekkamer. Professor Dr. Hans Rasker en Dr. Bart van den Bemt (apotheker van de Sint Maartenskliniek) hebben geprobeerd een aantal alternatieve behandelingen op een rijtje te zetten en te bespreken. Misschien bent u hun boekje al tegengekomen. Wat wij alternatief noemen of vinden kan in een ander land wel eens als regulier beschouwd worden! Het is maar van welke kant je het bekijkt! Hoe dan ook, beide boeken zijn naar mijn idee het lezen waard.
Kris Verburgh: “De Voedselzandloper”, over afvallen en langer jong blijven,Uitgeverij Bert Bakker ISBN.9789035137585
Prof. Dr. Hans Rasker en Dr. Bart van den Bemt: Reuma en alternatieve behandelmethoden: te bestellen bij het Reumafonds
Antoinet Verborg, reumaverpleegkundige