Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.
Uitzonderingen verzekeringsplicht
Voor een aantal groepen mensen geldt een uitzondering op de verzekeringsplicht:
- mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering;
- militairen in actieve dienst;
- buitenlandse studenten jonger dan 30 jaar die uitsluitend voor hun studie tijdelijk in Nederland wonen.
Kinderen tot 18 jaar
Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie. Maar kinderen moeten wel een zorgverzekering hebben. U schrijft uw kind binnen 4 maanden na de geboorte in bij een zorgverzekeraar.
Aanvullende verzekering niet verplicht
Een aanvullende zorgverzekering dekt zorgkosten die niet in het basispakket zitten. Bijvoorbeeld voor de tandarts of voor alternatieve geneeswijzen. U hoeft geen aanvullende verzekering af te sluiten. En u mag uw aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan die van uw basispakket.
Geen acceptatieplicht aanvullende verzekering
Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden en onder welke voorwaarden. Dit betekent dat de verzekeraar u mag weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook kan hij een hogere premie vragen als u ouder bent. Het acceptatiebeleid voor de aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar.
Zorgverzekering voor iemand anders afsluiten
Voor de volgende mensen kunt u zonder hun toestemming een zorgverzekering afsluiten:
- uw minderjarige kinderen;
- iemand die bij u onder curatele, bewind of mentorschap is gesteld.
In andere gevallen heeft u een schriftelijke verklaring nodig van de persoon voor wie u de verzekering afsluit. Is die persoon niet in staat om toestemming te geven? Dan kunt u zijn zaakwaarnemer zijn. U ondertekent dan zelf de aanvraag.
Lees hier het volledige artikel.