Natuurlijke vetzuurverbindingen kunnen overal in het lichaam kanker opsporen, door gebruik te maken van de achilleshiel van tumorcellen. Maak die vetzuurverbindingen na, koppel er een radioactieve stof aan, spuit ze in en er ontstaat een veelbelovende methode voor de diagnostiek en de behandeling van verschillende vormen van kanker.
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers vandaag in het vakblad Science Translational Medicine. Ze maakten in het lab zogeheten APC’s na, vetzuurverbindingen (lipiden) die van nature in ons lichaam voorkomen. Daar deden ze onderzoek mee bij proefdieren, in menselijke cellijnen en bij een aantal patiënten. Als die APC’s worden ingespoten, blijken ze door het hele lichaam te reizen en zich te hechten aan de buitenkant van snel delende cellen. Dat maakt ze een goed vehikel voor speciaal vervoer naar tumoren.
De Amerikanen verbonden aan de APC’s eerst een radioactief label. Zo konden ze op scans precies zichtbaar maken waar de tumorcellen zich bevonden. Daarna gingen ze een stap verder en koppelden ze de vetzuurverbindingen aan het radioactieve 131-jodium, dat ioniserende straling uitzendt. Op die manier slaagden ze erin om kankercellen stuk voor stuk van binnenuit te bestralen en te doden. De APC’s kropen zelfs door de bloed-hersenbarrière heen, wat ze mogelijk geschikt maakt voor de aanpak van hersentumoren.
Lees hier het volledige artikel.