De biological Belimumab wordt al vanaf 1 juli 2015 voorwaardelijk voor een periode van 4 jaar vanuit de basisverzekering vergoed bij patiënten met ernstige systemische lupus erythematodes (SLE). Dit heeft minister Schippers van Volksgezondheid besloten. Het Reumafonds is verheugd over dit besluit. Wij hebben samen met de patiëntenverenigingen voor SLE geprotesteerd tegen het niet vergoeden van belimumab bij SLE.
In het besluit van minister Schippers staan 3 belangrijke voorwaarden voor het vergoeden van belimumab vanuit de basisverzekering. Er alleen moet sprake zijn van een hoge mate van ziekteactiviteit bij een iemand met SLE en de patiënt reageert niet op de standaardbehandeling. Een derde voorwaarde om in aanmerking te komen voor vergoeding van belimumab is deelname aan het zgn DAiRE (Dutch AutoImmune Registry) register. Het is de bedoeling dat alle patiënten in Nederland behandeld met belimumab in dit SLE register worden geregistreerd. Dit DAiRE register zal landelijk uitgerold worden. Mocht een ziekenhuis in de woonplaats of regio van een patiënt nog niet meedoen aan DAiRE dan bestaat de mogelijkheid om door te verwijzen naar een van de centra die wel meedoen. Dit dient uiteraard besproken te worden met de behandelend arts.
Reumafonds in actie voor vergoeding van belimumab
In 2012 is het Reumafonds samen met de patiëntenverenigingen Lupus Nederland en NVLE in actie gekomen tegen het niet vergoeden van belimumab bij SLE-patiënten. Het toenmalige College voor Zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland) was tot de conclusie gekomen dat het middel niet voldoende effectief was als aanvullende behandeling. Het Reumafonds is verheugd dat het middel vanaf 2016 wel wordt vergoed bij ernstige SLE.
Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over systemische lupus erythematodes (SLE).
Bron: Reumafonds