Herstel na een beroerte blijkt voor een belangrijk deel af te hangen van bijkomende complicaties. Neuroloog Bart van der Worp van het UMC Utrecht diende namens een onderzoeksconsortium een voorstel in om in Europees verband te onderzoeken of het voorkómen van complicaties na beroerte het uiteindelijke herstel verbetert en ontving een subsidie van 6 miljoen euro in het kader van het Horizon 2020-programma.
Het onderzoek in Nederland en acht andere Europese landen dat Bart van der Worp gaat coördineren is groot: er zijn 3800 patiënten bij betrokken in 80 ziekenhuizen. Patiënten vanaf de leeftijd van 66 jaar die zijn opgenomen na een beroerte krijgen in het kader van dit onderzoek preventief bepaalde medicijnen toegediend in de eerste vier dagen van hun ziekenhuisopname.
Van der Worp legt uit wat er gaat gebeuren: “Het onderzoek verloopt ‘gerandomiseerd’: er zijn drie verschillende behandelingen en per behandeling wordt geloot of de deelnemende patiënt die al dan niet krijgt. Het gaat daarbij om paracetamol, een antibioticum en een antibraakmiddel. “Deelnemers kunnen dus van nul tot drie medicijnen ontvangen, in alle (acht) mogelijke combinaties. Na drie maanden wordt gekeken hoe het gaat met de patiënten. Zodra er werkelijk complicaties optreden, krijgt iemand uiteraard de behandeling die hij of zij nodig heeft. De looptijd van het onderzoek is vijf jaar.
Lees hier het volledige artikel.