Bij mensen met het syndroom van Sjögren komen bepaalde afweercellen (Tfh-cellen) veel meer voor in het bloed. Deze cellen jagen andere afweercellen op, waardoor speekselklieren worden aangevallen.
Deze ontdekking deed dr. Gwenny Verstappen (UMCG) tijdens haar promotieonderzoek. Zij ontdekte ook dat patiënten duidelijk minder klachten hadden wanneer ze behandeld werden met medicijnen die zorgen voor minder Tfh-cellen. Voor haar belangrijke onderzoek kreeg Gwenny Verstappen de Goslingsprijs 2019 van ReumaNederland.
Bij het syndroom van Sjögren valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Bij mensen met het syndroom van Sjögren raken vooral de traan- en speekselklieren ontstoken. Zij hebben daardoor last van droge ogen en een droge mond en kunnen bijvoorbeeld moeilijk slikken. Ook hebben zij vaak last van vermoeidheid en gewrichtsklachten. De prof. dr. J. Goslingsprijs wordt elke 2 jaar toegekend aan het beste promotieonderzoek in de reumatologie.
De ene afweercel jaagt de andere op
Wat gebeurt er in het afweersysteem bij mensen met het syndroom van Sjögren? Dat was de eerste vraag in het onderzoek van dr. Gwenny Verstappen. Zij ontdekte dat bepaalde afweercellen, de zogeheten Tfh-cellen, veel meer voorkomen in het bloed van mensen met Sjögren. Deze cellen jagen andere afweercellen enorm op. Deze cellen, B-cellen geheten, vallen de speekselklieren aan, met alle nare gevolgen voor patiënten.
Lees hier het volledige artikel.