Te veel koffie drinken kan leiden tot onder andere nervositeit, beven of hartkloppingen. Onderzoek toont nu aan dat we een soort ingebouwd beschermingsmechanisme hebben dat een te hoge inname van cafeïne voorkomt als onze bloeddruk te hoog is.
Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie, en een goede dosis is twee tot drie kopjes per dag. Hoewel het is aangetoond dat cafeïne de bloeddruk de hoogte kan injagen, is er nog geen bewijs dat cafeïnehoudende koffie dat effect heeft. Sommige experts wijzen erop dat andere bestanddelen van koffie het effect van cafeïne in dit opzicht “neutraliseren”. Een Australisch team (Universiteit van Zuid-Australië) heeft nu een andere theorie op tafel gegooid. Volgens hen beschikken we over een zelfregulerend vermogen, dat onbewust onze koffieconsumptie binnen de perken houdt.
De onderzoekers analyseerden gegevens van ongeveer 400.000 mensen tussen 39 en 73 jaar. Zij meldden hun gebruikelijke koffieconsumptie, terwijl hun systolische en diastolische bloeddruk en hartslag werden gemeten. Daarnaast werd hun cardiovasculaire voorgeschiedenis in kaart gebracht op basis van ziekenhuisdiagnoses, huisartsendossiers en door de deelnemers verstrekte informatie.
Lees hier het volledige artikel.