CZ zorgkantoor ziet een stijging in het aantal aanvragen voor een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Nivel deed, in opdracht van CZ zorgkantoor, onderzoek naar de redenen om een PGB aan te vragen. De meeste cliënten die 2021 een PGB kozen voor het jaar erop (2022) deden dit omdat zij de eigen regie wilden behouden en omdat ze door naasten verzorgd wilden worden.
Dit was ook zo in 2018. Als derde motief gaven cliënten op dat ze een bepaalde zorgorganisatie of zorgverlener alleen met een PGB konden krijgen.
Het onderzoek biedt inzicht in de motieven voor het kiezen van een PGB in 2021. Daarnaast komen de meningen van zorggebruikers aan bod over de ontvangen PGB-zorg in 2022 en over de informatievoorziening rond het PGB. Het onderzoek deden we onder zorggebruikers uit de gehandicaptenzorg (GZ-sector), de ouderenzorg (V&V-sector) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ-sector).
Coronacrisis en cliëntondersteuners weinig of geen invloed op keus voor PGB
De cliënten vroegen hun PGB aan in 2021, dus tijdens de coronacrisis, maar deze speelde geen rol in de keuze voor het PGB bij de cliënten die in het najaar van 2022 nog steeds een PGB hadden. Ook vonden we geen aanwijzingen dat onafhankelijke cliëntondersteuners (OCO’s) een doorslaggevende rol speelden bij het kiezen voor een PGB. In de GGZ (68%) en GZ (60%) was de meest genoemde reden om voor een PGB te kiezen het behoud van eigen regie. In de ouderenzorg was dit de wens om door de naasten verzorgd te worden; dit gaf 54% van de cliënten als reden aan.
Lees hier het volledige artikel.