Een groot deel van patiënten met fibromyalgie heeft baat bij een gerichte groepsbehandeling, bestaande uit een combinatie van oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Dit blijkt uit het proefschrift van psychologe dr. Saskia van Koulil van het UMC St Radboud te Nijmegen. Koulil promoveerde op 17 december op dit onderzoek dat mede door het Reumafonds werd gefinancierd.
Combinatietherapie verbeteren
Van Koulil onderzocht de combinatietherapie die wordt gegeven bij de Sint Maartenskliniek. Deze kliniek heeft een therapie voor fibromyalgie ontwikkeld die een combinatie is van cognitieve gedragstherapie en oefentherapie. Ook elders in Nederland en in het buitenland experimenteren medische centra hiermee.
Uitkomsten behandeling verschillen per patiënt
Patiënten krijgen in de Sint Maartenskliniek een intensieve groepsbehandeling van twee maal per week gedurende acht weken. Naast cognitieve gedragstherapie krijgen de deelnemers gerichte oefentherapie, ontspanningsoefeningen en hydrotherapie om op een goede manier te leren bewegen. Ze leren al met al om constructief tegen hun aandoening aan te kijken en er gedragsmatig en mentaal beter mee om te gaan.
Screening vooraf
De resultaten van de behandeling verschillen van patiënt tot patiënt. Uit het onderzoek van Koulil blijkt ondermeer dat het van belang is om de deelnemers aan de behandeling vooraf te screenen. Zodat alleen degenen geselecteerd worden die er baat bij kunnen hebben. Daarnaast moet de therapie worden afgestemd op het profiel van de patiënt.
De behandelingen worden inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland aangeboden. De Sint Maartenskliniek lanceert volgend jaar een netwerksite om de zorg rond fibromyalgie beter onderling af te stemmen.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen