Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds beter hoe ziekten ontstaan. Dat biedt mogelijkheden voor preventie en behandeling op maat: personalized medicine. Er komt ook meer aandacht voor de behoeftes van de patiënt.
Kanker
Therapie op maat is in de oncologie geen toekomstdroom meer. Anti-kankermedicijnen worden steeds gerichter: ze worden afgestemd op de eigenschappen van de tumor en op de lichamelijke kenmerken van de patiënt. Volgens prof. Roland Kanaar is DNA de sleutel tot een gerichte behandeling van kanker. “Wij willen onze kennis inzetten om te voorkomen dat mensen medicijnen krijgen waar ze geen baat bij hebben”, zegt hij.
Obesitas
Ook het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC streeft naar behandeling op maat. De oprichters, dr. Liesbeth van Rossum en dr. Erica van den Akker, vertellen: “Obesitas vraagt om een innovatieve aanpak. Wat voor de ene persoon werkt, kan bij de andere niets opleveren. Maatwerk is belangrijk, want ieder mens is een complexe samenstelling van eigen genen en biologische processen.”
Vrouwen
Maatwerk betekent ook rekening houden met het geslacht van de patiënt. Veel aandoeningen uiten zich bij vrouwen anders dan bij mannen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. De kennis over deze verschillen is beperkt en daardoor worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak laat opgemerkt. “Een vertraagde behandeling kan het gevolg zijn”, legt dr. Maryam Kavousi uit. Het Erasmus MC is zeer actief in Women’s Health.
Lees hier het volledige artikel.