Mensen met artrose hoeven niet eerder uit het arbeidsproces te vallen. Als rekening wordt gehouden met de verminderde belastbaarheid en aanpassingen op de werkplek worden gerealiseerd, is er geen sprake van een verminderde arbeidsparticipatie. Dit blijkt uit het proefschrift van bewegingswetenschapper André Bieleman. Hij promoveert op 30 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gebruikte voor zijn onderzoek de gegevens van de eerste twee jaar van het grootste Reumafonds onderzoek naar artrose, het CHECK-onderzoek.
André Bieleman, bewegingswetenschapper en docent bij Hogeschool Saxion in Enschede, maakte gebruik van de gegevens die in het CHECK-onderzoek worden verzameld. CHECK verzamelt 10 jaar lang gegevens van 1002 mensen met heup- en knieklachten in de leeftijd tussen 45 en 65 jaar.
Drs. H.J. Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur Reumafonds: “Het Reumafonds financiert voor ruim 10 miljoen euro het CHECK-onderzoek. Mede op basis van de eerste resultaten van CHECK heeft André Bieleman zijn onderzoek gedaan. Ik verwacht dat zijn proefschrift een belangrijke start is van een reeks publicaties naar wat de invloed van artrose is op de maatschappij en de arbeidsparticipatie.”
In zijn proefschrift schrijft de onderzoeker dat de heup- en knieklachten nog weinig invloed hadden op het werk dat de deelnemers deden. Wel zijn er aanwijzingen dat zij een risico lopen om later arbeidsongeschikt te raken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat zij vaker aanpassingen op het werk nodig hebben en dat hun lichamelijke capaciteit lager is dan die van gezonde werkende leeftijdsgenoten. André Bieleman: “Werk is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun sociale leven. Daarom zou het een vast onderwerp van gesprek moeten zijn tussen artrosepatiënt en hulpverlener.”
Artrose is een degeneratieve aandoening van het kraakbeen, waarbij ook de andere structuren in de gewrichten betrokken zijn. Lange tijd is artrose beschouwd als een normaal en onvermijdelijk gevolg van het ouder worden, met weinig behandelmogelijkheden. Geleidelijk is duidelijk geworden dat veel mensen met artrose jonger zijn dan 65 jaar en nog betaald werk verrichten. Hun fysieke functioneren en hun arbeidsparticipatie kunnen gehinderd worden door de aandoening. Bieleman onderzocht de invloed van de vroege fase van artrose op arbeidsparticipatie.
28 juni 2010
Bron: Reumafonds
2 comments for “Beginnende artrose niet einde loopbaan”